- אז קודם כל מה זה "טניס קטנטנים" ועד כמה שונה התכנית מחוג טניס רגיל לילדים בגילאים אחרים?
טניס קטנטנים זה חוג מאוד ייחודי, חוויתי ומאתגר לגילאי 3-6. הנושא המרכזי בחוג טניס קטנטנים הנו לפתח יכולות ומיומנויות ספורטיביות בגילאים הצעירים תוך כדי שימוש בחפצים שונים (מקל התעמלות, מטפחת, צלחות שיווי משקל, כדורים, טבעות, חישוקים, כדור איזון (בוסו) ועוד) עם שילוב הדרגתי של מחבטים וכדורי טניס. בגיל 4 אנו שמים דגש על תרגילים ומשחקי תנועה עם מחבט וכדורים. בגיל 5 מצטרפת הרשת יחד עם חבטות ותנועה ובגיל 5 וחצי עד 6 ניתן לראות את ההתנסות הראשונית של הילד במשחק המיני טניס.
בחוג "טניס קטנטנים" ישנה עבודה על כל מרכיבי הכושר הגופני ומשחקי תנועה, תוך כדי התחשבות בגילו הצעיר הילד. הנושאים העיקריים בחוג: משחקי תנועה (התמצאות במרחב ובזמן), תרגילים ליציבות הגוף וחיזוק שרירי ליבה, תרגילי זריזות , כוח, גמישות, סיבולת, שיווי משקל ותרגילי קואורדינציה.
בתוכניות הטניס "הרגילות", הילד לומד להכיר את המגרש, את החבטות ובעצם לומד לשחק טניס. בתכנית "טניס קטנטנים" הילדים מקבלים את הבסיס המוטורי לכלל ענפי הספורט וכן לחיים עצמם.
מחקרים רבים מראים את הקשר בין מיומנויות מוטוריות כמו קואורדינציה על ההתפתחות התקינה של הילד הן מבחינה פיזית, מנטלית ופסיכולוגית (מיקוד קשב וריכוז, שיפור הביטחון העצמי, יציבה נכונה, מניעת סרבול תנועתי ועוד).
- למה אי אפשר פשוט ללמד את הקטנים טניס כמו הילדים המבוגרים יותר?
בכל הגילאים, הילדים מחפשים תנועה חווייתית ומאתגרת, אך חשוב לזכור כי בגיל הרך, ההתפתחות הפיזית והמנטלית דורשות שילוב של תרגילים בעצימות ובתוכן מותאם לטובת התפתחות מוטורית תקינה והדרגתית. כל עצימות יתר ותרגילי תנועה לא נכונים יתנו את האפקט ההפוך – עיכוב התפתחותי.
אלכס גלמן, מאמן טניס ומנהל התכנית במרכזי הטניס והחינוך – באר שבע, על תכנית הטניס "טניס קטנטנים" המותאמת לילדים וילדות בישראל בגילאים 3-6. האם תוכל לתאר כמה חוויות מהתכנית?
בתכנית "טניס קטנטנים" אני נותן לילדים את החירות והחופש בהמצאת תרגילים לילדים עם חפצים שונים. כל אימון אני מבקש לתרגל עם ההורים או אחים ולהגיע מוכנים לאימון הבא עם תרגילים חדשים. הם כל כך חמודים וכל כך רוצים להצליח ולהראות משהו חדש, שלפעמים עושים תרגיל כל כך קשה – או שהם נופלים או שהחפץ עף להם מהיד. אז אני בוחר רק חלק מהתרגיל ומתרגילים אותו.
אני אצטט את מסארו איבוקה (Masaru Ibuka), אחד ממייסדי "סוני": “המטרה היחידה של התפתחות מגיל צעיר – לתת לילד כזה חינוך, שתהיה לו חכמה עמוקה, שמחת חיים, גוף בריא, לעשות אותו חכם וחביב”.