תחילת 2020 זו תקופה נהדרת לסכם. אלו ההישגים הגדולים ביותר של ענף הטניס הישראלי, מאז ועד היום.
שחר פאר מגיעה לדירוג 11 בעולם
הטניסאית הישראלית הגדולה בכל הזמנים עשתה לנו המון גאווה. כבר ב-2007 היא העפילה לדירוג 15 בעולם, אחרי הפסד לסרינה ויליאמס ברבע גמר אליפות אוסטרליה הפתוחה. בינואר 2011 עלתה לדירוג שיא נוסף, 12 בעולם. אחרי שהצליחה להעפיל לסיבוב השלישי של אליפות אוסטרליה הפתוחה ב-2011, עלתה לדירוג מדהים: 11 בעולם.
ייתכן שאם פאר היתה מנצחת את קרוליין ווזניאקי ברבע הגמר של טורניר דובאי, היא היתה יכולה לעלות אל תוך העשירייה העולמית. אבל זה לא קרה, ובסוף פברואר 2016 הפסיקה שחר פאר להתחרות. שנה אחר כך, היא כבר הודיע על פרישתה הרשמית מעולם הטניס. תודה, שחר!
שחר פאר בשנת 2010; תצלום: לואי טאן (Louis Tan)
אנה סמשנובה מגיעה לדירוג 15 בעולם
ב-3 בפברואר 2003 הצליחה סמשנובה, ילידת מינסק, להיות הטניסאית הישראלית הראשונה להגיע לדירוג העולמי המדהים: מספר 15. זה לא היה קל, ודרש ממנה להתמודד עם אתגרים עצומים בדרך. סמשנובה ניצחה את קים קלייסטרט (ה-3 בעולם!), העפילה עד חצי גמר טורניר ברלין, לקחה את טורניר וינה, ואף הצליחה להביס בגמר טורניר שנחאי את אנה קורניקובה (!).
שלוש שנים קודם לכן, בשנת 2000, הדהימה סמשנובה בת ה-15 את ישראל כאשר הפכה אלופת טורניר רולאן גארוס לנוער. באליפות סבב ה-WTA של סוף 2003 הפסידה בסבב הראשון למאסטרית, סרינה ויליאמס. כדרך הטבע, לא הצליחה סמשנובה לשמור על הדירוג הגבוה שלה, ובגיל 31 פרשה מטניס מקצועי, לאחר הפסד בווימבלדון. כיום היא אחת המאמנות הבכירות ביותר של מרכז הטניס רמת השרון.
עמוס מנסדורף מגיע לדירוג 18 בעולם
בסוף שנת 1987, כשהוא בן 22, הגיע הטניסאי הישראלי לדירוג השיא שלו בדירוג ה-ATP. מקום 18 בעולם נחשב להישג חסר-תקדים עבור טניסאי ישראלי באותה תקופה, הישג שלא נשבר עד היום בטניס הגברים בישראל. אפילו שלמה גליקשטיין האגדי הגיע "רק" למקום 22 בעולם, חמש שנים קודם.
השנים 1988-1989 היו שייכות למנסדורף, וישראל עקבה אחריו בגאווה רבה: הוא ניצח את טורניר ברסי וקיבל פרס כספי חסר-תקדים על סך 262 אלף דולר. ב-89 הצליחו לבלום אותו רק מי שהיו מדורגים ראשונים בעולם: הצ'כי איוון לנדל (ווימבלדון) והשוודי סטפן אדברג. מנסדורף זכה אחר כך בטורניר רוזמאלן (הולנד). ב-1992 הגיע לרבע הגמר של אליפות אוסטרליה הפתוחה, הישג אדיר בפני עצמו; שוב היה זה המדורג 1 בעולם שהדיח אותו מן התחרות: ג'ים קורייר.
מנסדורף הגדול פרש מטניס מקצועי ב-1994 עם 6 תארים וסך פרסים של 2.4 מליון דולר.
שלמה גליקשטיין מגיע לדירוג 22 בעולם
האלוף ששלט בטניס הישראלי במשך 9 שנים רצופות (1977-1985) הגיע לשורה ארוכה של הישגים חסרי תקדים, שלא נשכחו עד היום. בזכותו, למשל, עלתה נבחרת גביע דייויס שלנו לבית העליון. ב-1983 עשה את הבלתי אפשרי: ניצח את המדורג מספר 1 בעולם, הצ'כי איוון לנדל, בטורניר מונטה קרלו.
בשיא הקריירה של גליקשטיין, הוא דורג במקום 22. זה קרה ב-8 בנובמבר 1982. עברו חמש שנים עד שעמוס מנסדורף שבר את השיא של גליקשטיין. חובה גם לציין את אחד ההישגים הגדולים של גליקשטיין – העפלה לגמר רולאן גארוס, במשחקי זוגות עם האנס סימונסון (שוודיה); גליקשטיין וסימונסון עשו זאת לאחר שניצחו בחצי הגמר את הזוג אדברג-יאריד.
דודי סלע מעפיל לדירוג 29 בעולם
זה קרה בשנת 2009. דודי סלע, אחד הכוכבים הגדולים של הטניס הישראלי בשנות האלפיים, נאבק כמו אריה כדי להיכנס אל הסיבוב הראשון באליפות אוסטרליה הפתוחה. ההישג של סלע – הצליח להגיע עד הסבב השלישי של האליפות, אז נוצח על ידי ז'ו-וילפריד צונגה, שהיה מדורג אז 7 בעולם.
אחרי שהגיע עד חצי גמר טורניר ה-ATP בפברואר אותה שנה, והפסיד למדורג 19 בעולם (סטפנק), הוביל את נבחרת גביע דיוויס לניצחון ראשון מסוגו של נבחרת ישראל על נבחרת שוודיה (בעיר מאלמו), בבית העליון של התחרות; זו היתה הפעם ה-2 בתולדות ישראל שהגענו לרבע הגמר. ובאותה שנה מדהימה, השתתף סלע בווימבלדון שם הצליח לנצח בסיבוב השני את שוטלר (29 בעולם), בשלישי את רוברדו (15 בעולם) ולהפסיד לגדול מכולם – נובאק ג'וקוביץ' (1 בעולם). הישג זה – שמינית גמר ווימבלדון – משתווה להישגו של מנסדורף ב-1989.
באותה שנה אגדית (2009) הצליח סלע גם להוביל את נבחרת הדייויס של ישראל אל חצי הגמר, בפעם הראשונה אי-פעם. בשבוע שאחרי הדיוויס, הגיע דודי סלע למקום ה-29, הדירוג הגבוה ביותר בקריירה שלו. ב-2017 הצליח להגיע עד הסבב השלישי של ווימבלדון.
גלעד בלום מנצח את יקוב לאסק
ב-1993 העפילה נבחרת ישראל בטניס אל הבית העליון של גביע דייוויס. זה קרה במשחק הגדול בקריירה של גלעד בלום (אלוף ישראל באותה שנה), שניצח את הטניסאי השוויצרי יקוב לאסק – דירוג 42 בעולם.
בלום, שהיה מדורג באותו יום 142 בעולם, התעלה על עצמו במשחק החמישי והמכריע. כ-6,000 צופים באצטדיון הטניס של רמת השרון צפו בו מנצח את לאסק בשלוש מערכות. כל זה התרחש בערב יום כיפור, כאשר גשם קוטע את המשחק באמצעו.
צ'ילה מובסת, גונזאלס נכנע
אחד מן המשחקים הבלתי-נשכחים של גביע דייויס בישראל נרשם בספטמבר 2007. נבחרת צ'ילה הגיע לכאן כדי לנצח בקלילות. דודי סלע נתן את אחת מתצוגות הטניס המדהימות של חייו, כאשר גבר על הטניסאי הצ'יליאני המפורסם, פרננדו גונזאלס (6 בעולם!), בחמש מערכות מפרכות ודרמטיות. הקהל ברמת השרון קיבל משחק נדיר ביותר, כזה שלא נראה כאן מאז 1993.
ישראל בבית העליון של גביע הפדרציה
שנת 2007 זכורה בטניס הישראלי כשנה שבה הצליחה נבחרת גביע הפדרציה של ישראל להגיע, בפעם הראשונה, אל הבית העליון. בבית זה שיחקו 8 נבחרות טניס הנשים הטובות ביותר בעולם. הניצחון הושג בעזרת תוצאה של 4-1 על נבחרת אוסטריה.
אנה סמשנובה השיגה את מירב הנצחונות האישיים בגביע הפדרציה; ציפי אובזילר השיגה שני הישגים – מירב הנצחונות בזוגות ומירב הנצחונות בסך הכל. הצמד גלושקו-פאר הוא המצליח ביותר בנבחרת של גביע הפדרציה. עודד יעקב הוא הקפטן האגדי של הנבחרת בתקופה זו, וחלק ניכר מן ההישג מגיע גם לו. זה המקום לציין שישראל "בילתה" בבית העליון תקופה קצרה יחסית, שלוש שנים בלבד, וירדה לבית האיזורי.
אנדי ויוני מדורגים ראשונים בעולם
הצמד אנדי רם ויוני ארליך הוא ללא ספק סיפור ההצלחה הזוגי הגדול ביותר של הטניס הישראלי, ללא עוררין. שנת 2008 היתה "תור הזהב" של השניים. בינואר, הצליח הצמד "אנדיוני" לזכות באליפות אוסטרליה הפתוחה, הישג גראנד-סלאם ראשון בקריירה של השניים. הניצחון המדהים הזה העניק לרם וארליך צ'ק מדהים לא פחות: 446,000 דולרים אוסטרליים.
חודשיים לאחר מכן הם כבר לקחו את טורניר "אינדיאן וולס מאסטרס". ההישגים הבולטים הללו הביאו אותם הכי גבוה שיש: המקום הראשון בעולם, לפי דירוג הזוגות השנתי של הסבב העולמי לגברים (ATP) התאחדות הטניסאים המקצוענים. אנדיוני זכו בהמשך גם בטורנירים נוספים, אך הגראנד-סלאם האוסטרלי ההוא נותר פסגה זוגית מתוקה ונדירה עד מאוד. אנדי רם פרש מהטניס ב-2014.
ישראל עולה לחצי גמר גביע דייוויס
זה קרה לנו ביולי 2009: ישראל אירחה את נבחרת רוסיה בטניס, בהיכל יד אליהו בתל אביב. למרבה התדהמה, ניצחה הנבחרת הישראלית נבחרת רוסיה ברבע הגמר. בחצי הגמר פגשנו את הנבחרת הספרדית, האלופה לשנת 2008. הספרדים גברו עלינו 4:1 אבל עצם ההישג – עליה לחצי הגמר – נותר בעינו.
ישי עוליאל – אלוף העולם לנוער פעמיים
עוליאל, אחת ההפתעות הנעימות של הטניס הישראלי, עשה את הבלתי-אפשרי: ב-2012 הוא זכה בתחרות ה"אורנג'-בול" (Orange Ball) לנוער בטניס (אנ') היוקרתית בפלורידה. התחרות מיועדת לטניסאים צעירים עד גיל 12, והיא נחשבת לתחרות העיקרית של טניסאים ילדים ונערים בעולם.
אחרי ההישג הנהדר של 2012, עשה עוליאל את הבלתי-אפשרי: ב-2014 הוא זכה שוב באותה תחרות, הפעם עד גיל 14. בגמר ניצח את צ'ן-ג'וי הו (טאיוואן). עוליאל הוא רק אחד מתוך 9 טניסאים אי-פעם שזכו בשני התארים, גם לגיל 12 וגם לגיל 14.
זה כמובן לא ההישג הבינלאומי היחיד של עוליאל. ב-2017 הגיע עד גמר אליפות אוסטרליה הפתוחה לנוער. עוליאל נולד ב-2000 ברמלה, ולאחרונה זכה בטורניר הרקליון (יוון).
12 . מרכז הטניס הראשון בישראל נוסד ברמת השרון
אף אחד מן ההישגים הספורטיביים המדהימים של עשרות השנים האחרונות לא היה מתרחש, לולא הוקם המרכז הראשון. בזכות שישה יהודים טובים מישראל, אנגליה וארה"ב, ובעזרת מאמצים גדולים ותרומות גדולות – המרכז נפתח באפריל 1976, בנוכחות לאה רבין. אלפי ילדים הגיעו ל-14 המגרשים של המרכז כדי ללמוד טניס ברמה גבוהה. הילדים הללו הפכו בהמשך לאלופי ישראל, והביאו לנו גאווה גדולה בכל רחבי העולם. ב-1977 כבר נחנך "אצטדיון קנדה", בנוכחות נשיא המדינה אפרים קציר.